ANNA HAGLUND


I FRAMTIDEN KOMMER JAG ATT
Ljudverk
Duration: 12 min 41 sek (loop)

Om verket:
Under 2021 arbetade Anna Haglund tillsammans med Maja Salomonsson (regissör/dramatiker) och Johanna Mårtensson (scenograf/kostymdesigner) med föreställningen Utopier i verkligheten på Strindbergs intima teater. Den tog sin utgångspunkt i Strindbergs novellsamling med samma namn. I processen undersöktes hur det går att finna syre och tid till att drömma. Det handlade om att vara i rörelse, om att vara på väg till en plats som inte finns – en föreställning som inte är klar. En vädjan och en längtan till något annat. Vi vet inte vad.

Till 
Konst tar plats har Anna arbetat om delar av materialet från Utopier i verkligheten till ljudverket I framtiden kommer jag att. Ljudverket består enbart av olika röster, inspelade och bearbetade var och en för sig. En sökande kör som fogats samman utan att från början stå i relation till varandra. De befintliga målningarna perforerade av kulhål samspelar med ljudet och skapar en annan/egen värld, ett möjligt undersökande av vilka drömmar och utopiska tankar som hänger ihop med just den här platsen – en skjutbana i en folkpark.

______________________________________________________________________________________________________________________________​​​​​​​

KANSKE VAR HÄR BARA SKOG
Platsspecifik soundwalk
Duration: 13 min 34 sek
Av: Anna Haglund och Johanssons pelargoner och dans 

Om verket:
Kanske var här bara skog är en platsspecifik soundwalk som går att uppleva överallt i ett samhälle där det finns lite träd. I en park, ett bostadsområde eller kanske på ett torg. I soundwalken får deltagaren fundera över platsens möjliga historia, sin egen plats i tidens gång och samtidigt umgås med ett träd en liten stund. Soundwalken är inspirerad av Peter Wollebens bok Trädens hemliga liv och tar ungefär 14 min att genomföra.

Av: Anna Haglund och Johanssons pelargoner och dans


Johanssons pelargoner och dans är en scenkonstgrupp som gillar det breda, snälla och intuitiva. De skapar scenkonst där publiken görs delaktig och där fokus ligger på den kroppsliga erfarenheten hos de som deltar. 

www.pelargonerochdans.se

Om konstnären:
Anna Haglund (f. 1984 i Uppsala) tog examen 2013 från Stockholms Dramatiska Högskola. Hon har tidigare studerat litteraturvetenskap, genusvetenskap, idéhistoria och musik.

Sedan 2013 har hon arbetat som kompositör och ljuddesigner, främst med scenkonst där hon skapar koncept, ljud och elektroakustiska kompositioner för teater-, dans- och deltagarbaserade verk. Hon har arbetat på scener som Dramaten, Radioteatern, Uppsala stadsteater, Riksteatern, Malmö Stadsteater, Örebro Teater, Weld, MDT, Teater Galeasen, m.fl. 

Utöver scenkonst arbetar Haglund också med ljudkonst och film samt initierar och driver egna konst-, kultur- och metodutvecklingsprojekt. Hon intresserar sig för skapandets metoder och villkor och hennes arbete kretsar ofta runt konceptuella och formmässiga lösningar i relation till teori och tematik. Intresset för publikens roll i den scenkonstnärliga upplevelsen genomsyrar mycket av det Haglund gör. De senaste åren har hennes konstnärliga arbete allt mer fokuserat på verk som upplevs genom publikens deltagande, som till exempel det uppmärksammade ljudverket Uppsala - in loving memory (2020) och ett antal hörlursföreställningar med scenkonstkompaniet Johanssons pelargoner och dans.

Haglund har blivit tilldelad en mängd stipendier för att bedriva sitt arbete, bland annat Region Uppsalas konstnärliga utvecklingsstöd 2015–2016 samt Uppsala kommuns arbetsstipendium 2021.

För mer information se 
www.annahaglund.se 
​​​​​​​​​​​​​​
Anna Haglund. Foto: Jonas Jörnberg

You may also like

Back to Top